Valverde: “Of we afhankelijk zijn van Messi? Natuurlijk zijn we dat’’

Lionel Messi FC Barcelona

FC Barcelona ontsnapte gisteravond op bezoek bij Villareal ternauwernood aan een nederlaag. De Catalanen wisten dankzij doelpunten van Lionel Messi en Luis Suárez in de absolute slotfase een 4-2 nederlaag om te toveren in een 4-4 gelijkspel. De puntendeling met de nummer zeventien van de Liga betekende het eerste puntenverlies sinds 10 februari. Ernesto Valverde hield een dubbel gevoel over aan de wedstrijd.

Komende zaterdag staan FC Barcelona en Atlético Madrid tegenover elkaar in Camp Nou. De tegenstander van zaterdag, tevens de huidige nummer twee van de competitie, was gisteravond met 2-0 te sterk voor Girona. Met de overwinning van Atlético en de kraker van zaterdag in het achterhoofd, mocht Barcelona in ieder geval niet verliezen van Villareal. “Het was erg belangrijk dat we deze week niet zouden verliezen, maar we hadden natuurlijk graag gewonnen’’, aldus Valverde, die toch wel kon leven met de uitslag: “De comeback in de laatste minuten heeft ons een goed gevoel bezorgd. Ik heb het gevoel dat deze wedstrijd ons erg zal helpen, vooral met het oog op de komende wedstrijden.’’

Barcelona begon uitstekend aan de wedstrijd. Dankzij doelpunten van Philippe Coutinho en Malcom nam het elftal binnen twintig minuten afstand van Villareal. Barcelona leek in een zetel te zitten, maar niets bleek minder waar. Dat zag ook Valverde: “Het was een erg gekke wedstrijd. Er waren momenten dat het leek alsof we zonder al te veel moeite zouden winnen en dan werd het weer heel lastig.’’ Barcelona bleek niet in staat om de riante voorsprong vast te houden of zelfs uit te breiden. “We waren na de 0-2 erg dicht bij de 0-3. Daarna wisten we niet hoe we de wedstrijd konden controleren. Er zaten te veel slordigheden in ons spel, zowel bij balbezit als balverlies. Op het moment dat we al hadden verloren, kwamen we uiteindelijk toch nog terug.’’

‘Messidependencia’

Ondanks het belang van de wedstrijd koos Valverde ervoor om enkele wijzigingen door te brengen in zijn elftal. Zo begonnen sterkhouders Lionel Messi en Gerard Piqué op de bank. Zij werden vervangen door respectievelijk Malcom en Samuel Umtiti. Na een klein uur spelen achtte Valverde het toch noodzakelijk om Messi binnen de lijnen te brengen. Met succes. De Argentijn zorgde met een fenomenale vrije trap voor de belangrijke aansluitingstreffer. “Of we afhankelijk zijn van Messi? Natuurlijk zijn we dat, dat zou ieder team zijn’’, aldus Valverde. “Maar vergeet niet dat we de eerste vijftien minuten alles onder controle hadden. Alles ging perfect volgens het plan.’’

Ten slotte legde Valverde nog even uit waarom hij ervoor koos om Piqué op de bank te houden: “Gerard heeft al vier gele kaarten achter zijn naam staan. Met het oog op zaterdag wilde ik niet het risico lopen dat hij tegen een nieuwe gele kaart zou oplopen.’’

Samenvatting | Villarreal – FC Barcelona 4-4

Samenvatting Youth League | FC Barcelona-Olympique Lyon (3-2)