in ,

‘Sportief directeur Barça reist af naar Brazilië; Mendes bespreekt transfers’

De internationale sportmedia bevat deze dagen niet veel ander nieuws dan transfernieuws. FC Barcelona speelt elke transferperiode daar wel een grote rol in. De afgelopen tijd wordt de club al vaak gelinkt aan spelers als Verratti, Bellerin en Dembélé, maar de eerste aankoop lijkt een Braziliaan te worden. De Spaanse media berichtten gisteren over een mogelijke ontmoeting in Barcelona tussen super-zaakwaarnemer Jorge Mendes en de top van Barça. Wat viel er te bespreken? 

Lucas Lima

De eerste aankoop van Barcelona lijkt uit Brazilië te komen. Volgens Benjamin Back, journalist van Fox Sports Radio, is het zeer aannemelijk dat Lucas Lima volgend seizoen in het shirt van Barcelona speelt. Barça zou al ver zijn met de 26-jarige middenvelder van Santos. Het contract van Lima loopt in Brazilië tot 31 december 2017. De bedoeling is dan ook dat hij niet al deze zomer verkast naar Spanje, maar dat hij in de winter transfervrij overkomt. Hetzelfde medium weet ook te melden dat Lima is aanbevolen bij de directie van Barça door de vader van Neymar. Neymar senior is namelijk de zaakwaarnemer van Lima. Daarnaast weet Mundo Deportivo zelf te melden dat Raül Sanlehhí, voetbaldirecteur van de Catalanen, al naar Brazilië is afgereisd.

Lima heeft 14 interlands in het shirt van Brazilië achter zijn naam staan. Zijn eerste goal voor de Goddelijke Kanaries maakte hij tegen het Argentinië van Messi tijdens de onderlinge confrontatie in de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland. Die wedstrijd eindigde in 3-0 voor Lima zijn ploeg. Vorig jaar werd hij al in verband gebracht met andere grote clubs uit Europa. Zo werden Real Madrid, Bayern München en Paris Saint Germain in één adem genoemd met de speler. Op het moment strijdt de speler met Santos om de overwinning van de Copa Libertadores, de Champions League van Zuid-Amerika. De ploeg, waar Neymar zijn transfer naar Barça verdiende, stuit in in de achtste finale op Atletico Paranaense. De finale van het toernooi zal voor november nog niet plaatsvinden, vandaar dat Santos er alles aan zal doen om Lima aan zijn contract te houden.

Lima onderhoudt een uitstekende relatie met sterspeler Neymar. Daarnaast was het de vriend van Neymar zijn zus, Rafaela. Vanuit Barcelona zelf is er nog niet gereageerd op de speculaties over een overgang, maar in Brazilië spelen de geruchten de overhand in de sportmedia.

Jorge Mendes

De trip van Sanlehhí naar Brazilië voor waarschijnlijk de onderhandelingen met Lima, is niet het enige nieuws ontremd de club uit Barcelona. Jorge Mendes, de zaakwaarnemer van vele grote spelers, zou gisteren namelijk in Barcelona zijn gezien. De Portugees was slechtst voor drie uurtjes in Barcelona, vergezeld door een assistent. Gerard Romero, journalist van RAC1, zond gisteren een tweet de wereld in waarop de zaakwaarnemer herkenbaar was. De vraag is natuurlijk of Mendes kwam voor een afspraak met de directie van Barça. Mundo Deportivo weet te melden van wel.

De afspraak tussen de zaakwaarnemer en de elite van de Catalaanse topclub kan grote gevolgen hebben voor de samenstelling van de selectie voor aankomend seizoen. Tijdens de ontmoeting ging het onder andere over de toekomst van Arda Turan en André Gomes. Turan kwam in de zomer van 2015 over van Atlético Madrid, maar mocht vanwege een transferban het eerste halfjaar niet spelen. De Turk heeft geen indruk kunnen maken in Camp Nou en de club zinspeelt dan ook op een vertrek. Verschillende clubs zijn geïnteresseerd in de verdiensten van de middenvelder, die ook op de vleugels uit de voeten kan. Zo worden clubs uit de Chinese, Engelse, Italiaanse en Turkse competitie genoemd. Ook Sporting Club, die afgelopen week dicht bij het aantrekken van Mathieu leek, zou geïnteresseerd zijn.

Dan André Gomes. De Portugese middenvelder kwam afgelopen seizoen voor een miljoenenbedrag over van Valencia, maar heeft een lastig seizoen achter de rug, waarin hij niet heeft weten te imponeren. Desondanks weet hij zich in de interesse te hebben gespeeld van onder andere Juventus en Manchester United. Turan lijkt echter de voornaamste kandidaat om de deur achter zich terug te trekken. Valverde ziet namelijk nog voldoende perspectief voor Gomes, dat geldt niet voor Turan.

Er werd niet alleen gesproken over de verkoop van spelers. Ook interessante spelers voor Barça werden besproken. Zo kwamen de namen van middenvelder Fabinho (Monaco, 23 jaar oud) en de rechtsbacks Semedo (Benfica, 23 jaar) en Cancelo (Valencia, 23 jaar) voorbij. Kortom, Barça wacht een lange en drukke zomer. Jorge Mendes kan daar nog wel eens een belangrijke rol in gaan spelen.

Kaptoum loopt meniscusblessure op

Monaco maakt transfer Barça-parel wereldkundig