in

Spitsenprobleem zorgt voor nieuw hoofdpijndossier in Barcelona

Sinds zijn debuut in de eerste Clásico van het seizoen 2014/2015 is Luis Suárez niet meer weg te denken uit het elftal van FC Barcelona. De Uruguayaan scoorde de afgelopen seizoenen aan de lopende band en vormt ook dit seizoen een zeer dodelijk duo met Lionel Messi. Ondanks de vele doelpunten die Suárez ook dit seizoen achter zijn naam schrijft, kampt Barça met een spitsenprobleem. Paco Alcacer vertrok afgelopen zomer, Munir staat op het punt te vertrekken en Suárez raakt op leeftijd. Een nieuw hoofdpijndossier lijkt te zijn gearriveerd in Barcelona.

In de zomer van 2016 nam FC Barcelona Paco Alcácer over van Valencia, waar hij zich had ontwikkeld tot doelpuntenmachine en één van de beste spitsen op de Europese velden. Alcácer zijn prestaties én het bedrag dat FC Barcelona voor hem betaalde, zorgden voor hoge verwachtingen bij de achterban van de Catalaanse topclub. Men was ervan overtuigd dat Alcácer binnen een aantal seizoenen zou uitgroeien tot eerste spits. Die verwachtingen kon Alcácer echter geen moment waarmaken. De tegenvallende prestaties in het shirt van Barcelona hadden natuurlijk verschillende oorzaken. Ten eerste de concurrentiestrijd die hij moest aangaan met Luis Suárez, op dat moment de beste spits in het internationale voetbal. Op het moment dat Alcácer arriveerde bij Barcelona, had de Uruguayaan er al twee seizoenen opzitten. Seizoenen waarin hij het ene na het andere doelpunt scoorde. De strijd om de spitspositie bleek al snel een onbegonnen zaak voor Alcácer.

Alcácer in actie in het seizoen 2016/2017.

Ten tweede leken de prestaties van de Spaanse spits te lijden onder het hoge verwachtingspatroon. Alcácer moest het voornamelijk hebben van de wedstrijden in de eerste rondes van de Copa del Rey. Het lukte de spits niet om Luis Enrique, de coach destijds, te overtuigen, waardoor Enrique geen enkele reden had om Alcácer de kans te geven als eerste spits. Bij de derde oorzaak kom je eigenlijk weer uit bij Suárez. Geblesseerd was hij nooit. Hetzelfde gold voor Messi. Neymar completeerde het fantastische trio voorin, beter bekend als ‘MSN’. De Braziliaan wilde nog wel eens tegen een stomme schorsing oplopen, waardoor er een plekje op de linksbuitenpositie vrijkwam voor Alcácer. Neymar stond op papier opgesteld als linksbuiten, maar kreeg van Enrique de vrijheid om te zwerven. Alcácer op de linksbuitenpositie was geen succes. Hij werd dan ook vaak vroegtijdig in de wedstrijd naar de kant gehaald.

Nieuwe trainer, maar geen nieuwe kansen

Luis Enrique vertrok na het seizoen 2016/2017 als trainer van Barcelona, maar ook onder de nieuwe en huidige trainer, Ernesto Valverde, kreeg Alcácer weinig kansen. Afgelopen zomer vertrok de Spanjaard op het laatste moment op huurbasis naar Borussia Dortmund. Bij de Duitsers scoorde hij er de eerste maanden flink op los (12 doelpunten in 12 Bundesliga-wedstrijden). Nog voor het verstrijken van de eerste seizoenshelft lichtte Dortmund de optie in het huurcontract van Alcácer. Daarmee kwam er officieel een einde aan het huwelijk tussen Alcácer en Barcelona. Een mislukt huwelijk, met als kanttekening dat de spits nooit echt een eerlijke kans heeft gekregen.

Wederom een spits op weg naar de uitgang

Valverde begon de jacht op de Champions League met twee spitsen: Suárez en Munir. Van laatstgenoemde werd eigenlijk verwacht dat hij afgelopen zomer al zou vertrekken. Door de late transfer van Alcácer besloot Barça Munir toch maar te behouden. Munir maakte een aantal seizoenen geleden zijn debuut in het eerste van Barça en werd al snel bestempeld als het ‘nieuwe toptalent uit La Masía’. Nu, een paar jaar verder en na enkele keren te zijn verhuurd, staat Munir op het punt te vertrekken uit Camp Nou. De aanvaller heeft besloten zijn aflopende contract niet te verlengen. Sevilla wordt genoemd als zijn nieuwe bestemming.

Munir en Neymar vieren een doelpunt.

Het onvermijdelijke vertrek van Munir stelt de clubleiding voor een dilemma. Moet er een nieuwe spits aangetrokken worden de komende weken? Verschillende Spaanse media weten te melden dat de club de zoektocht naar een nieuwe ‘nummer 9’ inmiddels heeft ingezet. Volgens Mundo Deportivo is Alvaro Morata door zijn eigen zaakwaarnemer aangeboden bij Barça. Het feit dat de Spanjaard op zijn 26e al voor Real Madrid, Juventus en Chelsea, zijn huidige werkgever, heeft gespeeld, maar bij geen enkele club een goede indruk heeft achtergelaten, zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat Barça een streep zet door zijn naam. Ook Timo Werner, de eerste spits van Leipzig en het Duitse nationale elftal, werd al vaak genoemd als mogelijke aanwinst. Daarnaast zouden Kasper Dolberg (21 jaar, Ajax) en Krzysztof Piątek (23 jaar, Genoa) hoog op het scoutingslijstje staan.

Wordt vervolgd…

Samenvatting | Levante – FC Barcelona (2-1)

Vermaelen en Samper na weken terug op trainingsveld Barcelona