in

“Kwam hier om een droom te vervullen, nu is het tijd om wakker te worden”

FC Barcelona nam  woensdagochtend afscheid van Javier Mascherano, die na acht  seizoenen  een nieuw avontuur aangaat bij het Chinese Hebei Chine Fortune.  Bij de ceremonie waren onder meer zijn ploeggenoten, de technische staf, de clubleiding  en journalisten van het eerste uur aanwezig. Ook clublegendes Carles Puyol en Eric Abidal waren uitgenodigd  voor het afscheid van Mascherano.

Een emotionele Mascherano blikte onder meer terug op de mooie seizoenen die hij heeft gehad bij Barcelona.  ”Zevenenhalf jaar geleden kwam ik hierheen om een droom uit te laten komen, nu is het voor mij tijd om wakker te worden”,  vertelde een emotionele Mascherano.  “De droom is voorbij, maar het heeft  zevenenhalf jaar geduurd, langer dan ik me had voorgesteld.”

De Argentijnse verdediger sprak ook over zijn eerste periode bij FC Barcelona.  ”Je weet dat als je nieuw bent dat je je moet aanpassen aan de nieuwe dingen in een compleet nieuwe omgeving.  Ik dacht toen ik hier voor het eerst kwam dat ik in een zeer moeilijke kleedkamer terecht zou komen, maar karakters als Puyol, Valdes en Xavi hadden de leiding. Met die mensen ging het een stuk makkelijker.” Mascherano  kende een moeilijke start met de fans van Barcelona, maar de verdediger zal het moment nooit vergeten wanneer dat veranderde. ”De tackle op Bendtner  heeft alles veranderd. Tot dat moment was het niet makkelijk, maar vanaf die tackle veranderde dat.  Het moment gaf me vertrouwen. Dat moment zal ik nooit meer vergeten.”

Afscheid

”De titels zullen me niet  bijblijven, maar ik blijf bij het gevoel dat ik instaat ben geweest om met deze spelers te spelen. Zij maken alles makkelijk en maken je beter”, aldus de verdediger, die heel duidelijk een beslissing voor zichzelf heeft genomen om Barcelona te verlaten. ”Het moeilijkste moment bij FC Barcelona is de dag waarop je moet beslissen om te gaan. Ik kon de ploeg steeds minder helpen.  Ik wilde geen probleem zijn voor hen.  Dan moet je de beslissing maken.

Aanvoerder

Mascherano liet ook een duidelijke boodschap achter voor het elftal. De aanvoerder van de Catalanen weet wie zijn opvolger moet worden. ”Het team zal daar over gaan stemmen, maar voor mij is het duidelijk dat Geri [Pique] het kan. Hij is de natuurlijke aanvoerder van dit elftal. Dat heeft hij de afgelopen jaren laten zien.  Zonder aanvoerder te zijn heeft hij het elftal enorm geholpen.”

VIDEO | Mascherano’s laatste persconferentie bij FC Barcelona

Valverde geeft B-talenten een kans in selectie Barcelona