in

Jordi Cruijff: “FC Barcelona zou een logische optie zijn voor Frenkie’’

Jordi Cruijff

Het nieuwe jaar is van start gegaan. Voor de voetbalwereld betekenden de eerste seconden van 2019 het begin van de winterse transferperiode. Kijkend naar de vele miljoenen die worden uitgegeven door de clubs, zal ook deze transferperiode voor veel spektakel zorgen. FC Barcelona heeft met Jeison Murillo zijn eerste aanwinst al binnen. Technisch directeur Eric Abidal sloot meerdere aanwinsten niet uit. Een van de namen die hoog op het lijstje van FC Barcelona pronkt, is Frenkie de Jong. Jordi Cruijff, voormalig speler van de Catalaanse club en zoon van, hoopt dat het Nederlandse talent voor Barça kiest.

Van een winterse transfer zal het naar alle waarschijnlijkheid niet komen. Frenkie de Jong heeft al meerdere keren aangegeven het seizoen bij Ajax af te willen maken. Daar heeft de middenvelder ook alle reden toe. De Jong is met de Amsterdammers namelijk nog actief op drie fronten. In de achtste finales van de Champions League wachten twee prachtige wedstrijden tegen Real Madrid. Wedstrijden waarin De Jong zich waarschijnlijk nog meer in de kijker van de Europese topclubs zal spelen. Niet alleen FC Barcelona, maar ook PSG en Manchester City volgen de talentvolle middenvelder nauwlettend op de voet. De Telegraaf wist vorige maand nog te melden dat De Jong vanaf 1 juli 2019 speler zal zijn van PSG. Daar lijkt echter niets van waar te zijn, want zowel De Jong als zijn zaakwaarnemer ontkenden het nieuws.

Geld of voetbal, luxeprobleem voor De Jong

Het grote geld lonkt voor het Nederlandse talent. Ook Jordi Cruijff is zich daarvan bewust. Hij weet dat geld geen probleem meer is als clubs als PSG en Manchester City interesse tonen. Toch hoopt hij dat De Jong niet voor het geld, maar voor het voetbal kiest. “Neem Manchester City. Pep Guardiola is daar op het moment trainer en is de perfecte trainer voor De Jong, maar ook voor Matthijs de Ligt. Maar wat zal er gebeuren als hij vertrekt? Blijft Manchester City voetballen naar de filosofie van Guardiola? Hetzelfde geldt eigenlijk voor PSG. Wat gebeurt er als de huidige eigenaar vertrekt? Hoe goed is PSG dan?’’, vraagt Cruijff zich af in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. Hij denkt dat De Jong bij Barça meer zekerheid heeft: “Als speler vertrouw je nooit op wie de leiding heeft, maar bij Barça zal de filosofie altijd hetzelfde blijven.”

Frenkie de Jong samen met zijn zaakwaarnemer, Ali Dursun. Laatstgenoemde verwacht dat de speler op korte termijn zal uitspreken waar hij volgend seizoen speelt.

Naast het feit dat het grote geld van de Europese topclubs het voetbal en de transfermarkt heeft veranderd, benoemt Cruijff ook de overeenkomsten tussen Ajax en FC Barcelona. Kijkend naar de speelstijl van beide clubs, denkt de voormalig voetballer van Barça dat er een mooie toekomst in Barcelona in het verschiet ligt voor De Jong. “FC Barcelona zou een logische optie zijn voor Frenkie. Ook voor De Ligt uiteraard, maar dankzij zijn fysiek zou hij ook goed tot zijn recht komen in Engeland en Duitsland. Frenkie is kwetsbaarder dan De Ligt, omdat hij specifieke kwaliteiten heeft die het beste worden benut binnen een specifieke clubcultuur.’’

Andre Onana

Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt zijn niet de enige spelers van Ajax waar Cruijff positief over gestemd is. Ook André Onana, doelman van de Amsterdammers, krijgt de complimenten. Cruijff ziet in Onana de toekomstige eerste keeper van FC Barcelona. De huidige eerste doelman van Ajax kwam in het verleden al uit voor verschillende jeugdteams van de Catalaanse topclub. Vanwege een gebrek aan uitzicht op minuten in het eerste elftal, verkoos Onana een overstap naar Ajax boven een langer verblijf in Barcelona. In Amsterdam heeft de Kameroener zich ontwikkeld tot een uitstekende keeper. “Onana heeft me positief verrast. Toen hij op 18-jarige leeftijd vertrok naar Ajax, had ik niet gedacht dat hij het niveau zou bereiken waarop hij nu presteert. Hij behoort op 22-jarige leeftijd al tot de beste keepers in het internationale voetbal’’, aldus Cruijff.

André Onana. De huidige doelman van Ajax kwam in het verleden al uit voor enkele jeugdteams van FC Barcelona.

Onana maakte de afgelopen maanden veel indruk in de wedstrijden die Ajax speelde in de Champions League. Mede door een uitstekend optreden van de doelman wisten de Amsterdammers zich te plaatsen voor de achtste finales van het miljardenbal. Cruijff denkt dat het niet lang meer zal duren voordat Onana een mooie vervolgstap maakt in zijn carrière. “Het is een kwestie van tijd voordat Onana de overstap maakt naar een Europese topclub. Het is logisch dat Barça tot een van die mogelijke clubs behoort. Bij Ajax laat hij zien dat hij perfect zou passen bij Barça. Op dit moment heeft de club met Ter Stegen en Cillessen twee uitstekende doelmannen, maar in de toekomst zullen ze terecht komen bij Onana. Dan is de cirkel rond.’’

Raketic

Video | Barcelona’s mooiste doelpunten in 2018

Het winnen van de Champions League, de ultieme uitdaging