in

FC Barcelona treft wisselvallig Lyon in achtste finales Champions League

Komende dinsdag hervat FC Barcelona de jacht op de felbegeerde cup met de grote oren. De Catalanen wonnen in het seizoen 2014/2015 voor het laatst de Champions League. De spelers, de technische staf, het bestuur én de supporters zijn het er sinds dag één van dit seizoen duidelijk over eens: het wordt tijd dat de beker weer thuiskomt. De jacht begint met een dubbele confrontatie met Olympique Lyon in de achtste finales. BarçaSource bespreekt het huidige seizoen van Les Dones (red: de jongens).

Dinsdag ontmoeten beide ploegen elkaar in Lyon. De laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden in Lyon, gelegen in het oosten van Frankrijk, was in het seizoen 2008/2009. Ook dat seizoen troffen beide ploegen elkaar in de achtste finales van het miljardenbal. De heenwedstrijd in Lyon eindigde destijds in een 1-1 gelijkspel. Barcelona stelde in eigen huis de orde op zaken en wist zich door een 5-2 overwinning te plaatsen voor de kwartfinales. Olympique Lyon vormde ook dat seizoen de eerste horde op weg naar de finale, die met 2-0 werd gewonnen van Manchester United. BarçaSource tekent voor hetzelfde scenario…

Champions League: ongeslagen naar de volgende ronde

Olympique Lyon kwalificeerde zich voor de achtste finales door in een groep met Manchester City, Sjachtar Donetsk en Hoffenheim als tweede te eindigen, achter de Engelse grootmacht. De Fransen maakten indruk in de groepsfase door in de twee ontmoetingen met Manchester City, de ploeg van voormalig-Barça speler en trainer Pep Guardiola, ongeslagen te blijven. Op bezoek bij City werd er met 1-2 gewonnen en in Lyon eindigde het treffen met de Engelse kampioen in een 2-2 gelijkspel.

De prestaties in de Franse Ligue 1

Met dank aan de overwinning in Manchester en maar liefst vijf gelijke spelen, plaatsten de Fransen zich ongeslagen voor de laatste zestien. Waar de prestaties in de groepsfase van het miljardenbal dus uitstekend waren, verliep de eerste seizoenshelft in de Ligue 1 uiterst moeizaam voor Lyon. Na de derde plek van vorig seizoen hoopte de zevenvoudig landskampioen zich dit seizoen serieus te kunnen meten met PSG. De droom om voor de eerste keer sinds het seizoen 2007/2008 kampioen te worden, kon echter alweer snel de prullenbak in. Na tien competitiewedstrijden had Lyon al dertien verliespunten. Tijdens de negende speeldag werd de dominantie van en het krachtsverschil met PSG ook nog eens bevestigd. Op bezoek in de hoofdstad kreeg Lyon alle hoeken van het veld te zien: 5-0.

De droom om voor de eerste keer sinds 2008 kampioen te worden, kon echter alweer snel de prullenbak in.

Lyon sloot de eerste seizoenshelft af op een teleurstellende derde plek en op die plek vindt de ploeg zichzelf nog steeds terug. Les Dones begonnen 2019 uitstekend, door onder andere koploper PSG met 2-1 te verslaan op 3 februari. De eerste, tweede en derde ronden van de Coupe de France werden overleefd. Alleen in de Coupe de la Ligue werd in de kwartfinale verloren van RC Strasbourg. Vorige week zondag kreeg de ploeg van trainer Bruno Génésio een nieuwe tik te verwerken. Op bezoek bij OSG Nice, een cruciale wedstrijd in de strijd om de tweede plek, werd met 1-0 verloren. De achterstand op nummer twee Nice is daardoor zes punten.

Valverde 2020

Valverde verlengt contract bij Barcelona met één jaar

Samenvatting | Barcelona boekt moeizame overwinning op Valladolid (1-0)