in

CryCry LOLLOL WTFWTF WINWIN LoveLove OMGOMG

Dit is waarom FC Barcelona Arthur laat gaan

Het is een kwestie van uren voordat dat Arthur Melo zich speler van Juventus mag noemen. De Braziliaan verlaat FC Barcelona twee jaar na zijn komst alweer. Een schitterend huwelijk werd het nooit. Maar waarom laat de club hem nu gaan? FC Barcelona moet voor het einde van het seizoen, de financiën op orde hebben. De transfer van Arthur Melo is daarvoor de oplossing.

Als de nummer 8 van FC Barcelona in de komende dagen de overstap maakt naar de Italiaanse club is de verwachting dat Miralem Pjanic (30, red.) de omgekeerde weg zal bewandelen. Daarmee zullen beide clubs de financiën voor het boekjaar weer op orde hebben. Barcelona verliest daarmee een jong talent en Juventus neemt afscheid van een veteraan waarbij de prestaties langzaam afnemen. Een goede transfer?

Financiële opsteker

Als we de transfer van Arthur Melo vanuit boekhoudkundig oogpunt bekijken, is deze operatie zeer gunstig voor Barça. Arthur Melo kwam in de zomer van 2018 voor 31 miljoen euro naar Camp Nou en tekende een contract voor 6 seizoenen. Aangezien Arhur maar twee seizoen heeft gespeeld voor FC Barcelona, heeft de club ongeveer 10,3 miljoen euro betaald tot nu toe. De club zou verspreid over de jaren nog eens 20,7 euro moeten betalen voor de transfer van Arthur.

De Italiaanse media verwacht dat Juventus in de komende dagen 80 miljoen euro gaat overmaken naar FC Barcelona voor de komst van Arthur. Met het bedrag dat nog openstaat houdt Barcelona circa 59,3 miljoen euro over aan de transfer van de Braziliaan. In economisch oogpunt een uitstekende transfer.

Pjanic?

De verwachting is echter dat FC Barcelona direct weer gaat versterken met Miralem Pjanic. FC Barcelona deed dit met Jasper Cillesen en Neto ook al. FC Barcelona zal op hun beurt zo’n 70 miljoen euro betalen voor de Bosniër. 10 miljoen minder dan dat Juventus betaalt voor Arthur. Pjanic zal naar verwachting voor drie seizoenen tekenen. Dat betekent dat Barcelona in de zomer circa 23,3 miljoen euro zal betalen voor de middenvelder van Juventus.

Dat laat een boekhoudkundige winst dit seizoen van 36 miljoen euro zien bij de Catalanen. Waar komt dit cijfer vandaan? Nou, de winst van 59,3 miljoen euro uit de aankoop en verkoop van de Braziliaanse middenvelder min de operatie van Pjanic, van 23,3 miljoen euro. Een inkomen dat naar verwachting voldoende zal zijn om de boekhouding voor 1 juli voor elkaar te hebben.

Fit!

Een andere reden waarom FC Barcelona juist voor Miralem Pjanic kiest is zijn fitheid. FC Barcelona trok de afgelopen jaren voor honderden miljoenen euro’s spelers aan. Ze bleken niet altijd succesvol en ook niet altijd fit. Ousmane Dembélé zelden of nooit fit, Samuel Umtit bleek knieproblemen te hebben en ook Arthur Melo kwakkelde regelmatig met blessures. Miralem Pjanic speelde sinds het seizoen 2008/09 tot vorig seizoen 417 wedstrijden. Een gemiddelde van 41.7 wedstrijden per seizoen. De Bosniër scoorde 65 doelpunten en gaf 95 assists. Pjanic miste slechts 19 wedstrijden.

Riqui Puig

Samenvatting | Barcelona morst punten bij Celta

Xavi: ‘Het is mijn droom terug te keren naar Barcelona’