in

Lees hier alles wat je moet weten over Miralem Pjanic

Liefhebbers van FC Barcelona droomden van een toekomstig middenveld met Frenkie de Jong, Riqui Puig en Arthur, maar daar kan inmiddels een streep door worden gezet. Laatstgenoemde vertrekt na dit seizoen naar Juventus. In ruil voor de Braziliaan krijgt Barça de beschikking over Miralem Pjanic. Een uitstekende middenvelder, maar met zijn 30 jaar bezorgt zijn komst veel supporters de nodige vraagtekens.

Pjanic werd op 2 april 1990 geboren in Tuzla, een stad in het noordoosten van Bosnië en Herzegovina. Na het uitbreken van de Bosnische Oorlog in 1992 vluchtte het gezin Pjanic naar Luxemburg. Acht jaar later begon de jonge Pjanic met voetballen bij FC Schifflange 95. Al snel werd duidelijk dat hij wel wat kon met de bal aan zijn voet. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en in de zomer van 2004 verruilde hij Luxemburg voor Frankrijk, waar hij ging spelen voor FC Metz. Na een aantal jaar in de jeugdopleiding, maakte hij op 18 augustus 2017 in de thuiswedstrijd tegen Paris Saint-Germain zijn debuut in de hoofdmacht. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel, Pjanic betrad na zeventig minuten het veld.

Lyon

De middenvelder maakte veel indruk in zijn eerste seizoen in de Ligue 1. Ook in dienst van FC Metz bleven zijn prestaties niet onopgemerkt. Na 38 officiële wedstrijden, waarin hij vijf keer trefzeker was en twee assists leverde, vertrok hij naar Lyon. Bij zijn presentatie prees Jean-Michel Aulas, clubpresident en eigenaar van de Franse topclub, zich zeer gelukkig met Pjanic zijn komst. ‘Vandaag is een mooie dag. Miralem is de hoop van het Europese voetbal. Hij heeft veel potentie en een sterke persoonlijkheid.’

Ook in het shirt van Olympique Lyonnais liet hij zijn voeten spreken. Of het nou met zijn linker- of rechtervoet was, hij legde de bal neer waar hij wilde. Een pass over de ‘hele’ wisselde hij af met een droge knal in de kruising. Pjanic wist vaak al wat hij wilde doen voordat hij überhaupt de bal aan zijn voeten had. Zijn dribbel en inzicht deed menig liefhebber denken aan Andrés Iniesta en Xavi. Lyon wist dat het slechts een kwestie van tijd was voordat de middenvelder de club zou verruilen voor een Europese grootmacht.

Italië

Tegen de verwachtingen in koos Pjanic wederom voor een tussenstap. In de zomer van 2011 vertrok hij voor ‘slechts’ elf miljoen euro naar AS Roma. In de Italiaanse hoofdstad ontwikkelde Pjanic zich tot één van de beste middenvelders van Europa. Een middenvelder als hij had het Romeinse publiek lang niet meer gezien. In 185 wedstrijden in het shirt van AS Roma was hij 30 keer trefzeker en leverde hij 44 assists. In het seizoen 2013/2014 werd hij verkozen tot beste middenvelder van het seizoen en in het seizoen 2015/2016, zijn laatste als speler van AS Roma, loodste hij zijn ploeg naar de derde plaats en veroverde hij een plek in het Serie A-elftal van het seizoen.

Pjanic vervolgde zijn loopbaan in Turijn, waar hij ging spelen voor Juventus. De Oude Dame betaalde 32 miljoen euro voor de Bosniër en daar kreeg ze geen moment spijt van. Met Pjanic als heerser op het middenveld veroverde Juventus drie keer het landskampioenschap, twee keer de Italiaanse beker en reikte het in 2017 tot de Champions Leaguefinale. Op de route naar de finale schakelde Juventus onder meer FC Barcelona uit. Met een assist op de 3-0 van Giorgio Chiellini tijdens de heenwedstrijd had Pjanic een belangrijk aandeel in de uitschakeling van Barça. De Bosniër speelde tot dusverre 171 wedstrijden in het shirt van Juventus en was daarin goed voor 22 doelpunten en 36 assists.

Ondertussen speelde hij 92 interlands voor Bosnië en Herzegovina. Hij debuteerde op 20 augustus 2008 in de met 1-2 verloren oefenwedstrijd tegen Bulgarije. De middenvelder maakte deel uit van de ploeg die zich op 15 oktober 2013 kwalificeerde voor het WK 2014 in Brazilië. In een groep met Argentinië, Nigeria en Iran eindigde Bosnië en Herzegovina op de derde plek. Het land wist alleen het duel met Iran te winnen. Pjanic kwam in alle drie de groepswedstrijden in actie en kwam in de gewonnen wedstrijd tegen Iran tot scoren. In de 92 interlands die hij voorlopig speelde, was hij veertien keer trefzeker.

Marc Cucurella FC Barcelona

Officieel: Cucurella maakt definitief overstap naar Getafe

Barcelona B langer door met Pimienta