in

‘FC Barcelona dreigt talentvolle Nederlander alweer kwijt te raken’

Mbuyamba FC Barcelona

Xavier Mbuyamba moet zijn debuut in de hoofdmacht van FC Barcelona nog maken, maar staat alweer op het punt te vertrekken. Dat meldt Voetbal International. De Nederlander, die MVV Maastricht in 2019 verruilde voor Barcelona, ziet niet genoeg perspectief op een doorbraak.

De Catalanen kaapten de 18-jarige verdediger afgelopen zomer weg voor de neus van Chelsea. Mbuyamba had op dat moment slechts elf wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie op zijn naam staan. In Barcelona maakte hij zijn minuten in de onder-19, waarmee hij indruk maakte in de Youth League. Quique Setién liet hem meerdere keren meetrainen met de hoofdmacht, maar een debuut zat er nog niet in.

Politiek is het heel onrustig en sportief is er veel verdeeldheid. Als je ziet dat zelfs Ansu Fati verhuurd mag worden, hoe moet je dan als talent nog doorbreken?

Carlos Barros, zaakwaarnemer Xavier Mbuyamba

Door de huidige onrust binnen de club lijkt dat moment er ook niet te komen voor de Nederlander. Volgens Carlos Barros, zijn zaakwaarnemer, ontbreekt het aan een duidelijk toekomstperspectief. ‘De onduidelijkheid is enorm. Er komt een nieuwe presidentsverkiezing aan en het zou zomaar kunnen dat er dan veel nieuwe mensen in de directie komen. Politiek is het heel onrustig en sportief is er veel verdeeldheid. Als je ziet dat zelfs Ansu Fati verhuurd mag worden, hoe moet je dan als talent nog doorbreken?’, vraagt Barros zich af tegenover Voetbal International.

Ondanks het feit dat Mbuyamba zijn eerste minuten in het elftal van Setién nog moet maken, heeft hij over interesse niets te klagen. Althans, dat stelt zijn zaakwaarnemer. ‘Bijna alle grote clubs in Europa hebben wel eens geïnformeerd naar Xavier. Real Madrid zit daar ook bij, zij zijn serieus bezig met hun jeugdopleiding, maar dat zou natuurlijk wel een gevoelige overstap zijn.’

Terugkeer naar Nederland

Naast Real Madrid, houden ook Chelsea en Juventus zijn situatie nadrukkelijk in de gaten. Hoewel het natuurlijk erg verleidelijk is om op de interesse van die clubs in te gaan, sluit Barros een terugkeer naar Nederland niet uit. ‘Ajax is in Nederland eigenlijk de enige club die het financieel kan opnemen tegen die topclubs, maar daar speel je ook niet zomaar en een overstap van Barça B naar Jong Ajax is voor Xavier geen optie.’ AZ en FC Utrecht zijn wat Barros betreft logischere opties.

Coronavirus

Zo worden de kleedkamers van Barça gedesinfecteerd

‘FC Barcelona ondervindt flinke concurrentie in strijd om Pjanic’