in

Zenden lovend over De Jong, maar: ‘In het tweede jaar is de druk altijd groter’

Frenkie de Jong heeft het in zijn eerste seizoen in Barcelona niet altijd even makkelijk gehad. De Nederlander kwam voor heel veel geld over van Ajax en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Ondanks de moordende concurrentie op het middenveld veroverde De Jong vrij snel een basisplaats. Boudewijn Zenden, voormalig speler van FC Barcelona, heeft niet anders dan lovende woorden voor de middenvelder uit Arkel.

De Jong bracht een sensationele transfersoap op gang. In het najaar van 2018 waren er uiteindelijk drie clubs in de race om zijn handtekening: Paris-Saint Germain, Manchester City en FC Barcelona. Hoewel het geen geheim was dat Barça De Jong zijn droomclub was, hadden de Catalanen niet de beste papieren. De Nederlander voerde goede gesprekken met Pep Guardiola, maar PSG schetste het beste toekomstplaatje. In Parijs zou De Jong zeker zijn van een basisplaats, in Manchester en Barcelona was dat nog maar de vraag.

De Telegraaf meldde dat de transfer naar PSG een formaliteit was, maar dat werd ontkracht door het management van de speler. Doordat een zware delegatie van Barcelona op het laatste moment in het vliegtuig naar Amsterdam stapte, koos De Jong uiteindelijk alsnog voor zijn droomclub.

De Jong en Bartomeu
Daar was-ie dan! De Jong en Bartomeu kondigden met trots de transfer van de Nederlander aan.

Indruk

Dat was in januari 2019. Op dat moment speelde hij met Ajax nog om drie titels. Hoe het seizoen ook verder zou verlopen, zijn transfer had hij in ieder geval te pakken. ‘Heeft-ie goed gedaan. Hij past daar ook met zijn spel’, vertelt Zenden in gesprek met de Volkskrant. De Jong paste zich, ondanks de crisis waarin de club zich al jaren bevindt, snel aan. Knap, vindt Zenden, die tussen 1998 en 2001 in Barcelona speelde. ‘Vergeet niet, Frenkie kwam daar alleen. Ik had meteen vier landgenoten om me heen, dat is wel even anders binnenkomen.’

Ondanks het feit dat De Jong zich heel snel in de basis speelde, was niet iedereen altijd even lovend over zijn prestaties. Het was allemaal wat minder dan in Amsterdam, schreven zeer kritische, Spaanse media. Het seizoen zit er echter nog niet op. Zaterdag speelt Barça de return tegen Napoli in de achtste finales van de Champions League. De Jong, volledig hersteld van een vervelende kuitblessure, zal zich dan moeten bewijzen om ook de twijfelaars achter zich te krijgen. ‘Er wordt continu doorgeselecteerd bij een club als Barcelona. Ook jongens met grote transfersommen zijn niet zeker van hun plek. Ik heb het idee dat men daar echt tevreden is over hem. Maar in het tweede jaar is de druk altijd groter’, besluit Zenden.

What do you think?

Written by Thijs Meijaard

Thijs is de dichter van BarcaSource.nl. Interviews, analyses of uitgebreide verslagen, Thijs draait zijn hand er niet voor om.

‘Barça werpt miljoenenbod op Trincão van tafel’

Martin Braithwaite

‘Braithwaite op weg naar de uitgang, Barça en West Ham naderen akkoord’