BarçaSource
Meer dan alleen nieuws over FC Barcelona

Xavi haalt uit: “Barça is in slaap gevallen”

Xavi Hernandez heeft in een interview met Marti Perarnau van The Tactical Room hard uitgehaald naar zijn oude club Barcelona. Hij vindt dat Barça van zijn roots is afgedreven en wil dat ze teruggaan naar waar ze om bekend stonden; goede jeugdspelers die makkelijk de stap naar het eerste elftal kunnen maken.

Xavi vindt dat de clubleiding van Barcelona in slaap is gevallen wat betreft La Masia: “Veel spelers braken door, zoals Messi, Iniesta, Puyol en ik. Barcelona zal gedacht hebben La Masia gaat goed, daar gaan wel meer spelers doorbreken. Zo werkt het alleen niet,” zo legt Xavi het probleem uit. “In de jeugd leerde ik hoe ik moet voetballen, niet in mijn tijd bij het eerste. Ik speelde toen al op de Barcelona-manier, ik werd gevormd tot een speler voor Barcelona. De trainers van de academie moeten dit weer gaan doen, want helaas wordt dat nu minder gedaan en daardoor kunnen jeugdspelers de stap naar Barcelona 1 een stuk moeilijker maken. Er wordt nu meer de nadruk gelegd op winnen, maar dat is in mijn ogen niet het belangrijkste doel. Het is veel belangrijker om de spelers te vormen tot Barça-spelers.”

“Het is natuurlijk mooi dat Barcelona B is gepromoveerd naar de Segunda Division, maar maar in dat team zitten niet genoeg spelers die de stap naar het grote Barcelona kunnen maken. Wellicht kunnen 2 of 3 spelers wel mee op het niveau, maar dat hoort 6 tot 10 spelers te zijn,” zegt Xavi. “Op deze manier kan Valverde niet terugvallen op spelers van het tweede elftal, omdat ze simpelweg niet goed genoeg zijn of de speelstijl niet gewend zijn. Dat is de bedoeling van La Masia, maar het wordt tegenwoordig niet meer zo gebruikt.”

Xavi is nog niet klaar over het probleem wat volgens hem is ontstaan in La Masia: “Toen ik nog bij Barcelona speelde ging ik regelmatig naar wedstrijden van het jeugd en ik vond dat altijd spectaculair. Je zag dat ze precies hetzelfde speelden als het eerste. Nu doet elke trainer zijn eigen ding en hierdoor speelt elk team op een andere manier. We moeten terug naar dat elke coach hetzelfde traint, namelijk de speelstijl van het eerste elftal.”

Xavi Hernandez speelt op het moment in Qatar bij Al-Sadd, maar is van plan om na dit seizoen te stoppen en te beginnen met het worden van een coach: “Ik voel me nog steeds een speler, maar na dit seizoen ga ik me verdiepen in coachen. Ik mix de rollen als speler, coach en technisch directeur nu ook al, maar ik wil over een paar jaar echt coach zijn en hopelijk is dat bij Barcelona. Johan Cruijff zei jaren geleden al tegen me dat coach zijn het beste is na speler zijn, omdat je alsnog competitief bezig bent.”

Xavi eindigt met wat woorden over zijn tijd in Qatar en waarom hij het daar zo leuk vindt: “In Qatar zit ik lekker in de luwte, heb ik geen druk of stress. Dit was nodig want na Barcelona was ik mentaal op. Ook kan ik hier rustig nadenken over wat ik wil gaan doen na het leven als voetballer. Ik ben erachter gaat komen dat een kantoor niet de plek is waar ik mij thuis voel, maar de bank aan de zijkant van het voetbalveld.”

 

 

FC Barcelona Voetbal Kleding Officiële FC Barcelona kleding vind je op Voetbalshop.nl!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.