in

Voormalig doelman en keeperstrainer Unzué heeft ALS

Heftig nieuws uit Barcelona. Op een persconferentie maakte voormalig doelman en keeperstrainer van FC Barcelona Juan Carlos Unzué bekend dat hij de slopende spierziekte ALS heeft. ‘Ik heb nog vier jaar te leven.’

Unzué was tussen 1988 en 1990 onder Johan Cruijff twee jaar reservekeeper achter Andoni Zubizarreta. Hij kwam tot slechts vijf competitiewedstrijden in het shirt van FC Barcelona. In 2003 keerde hij terug in Camp Nou, waar hij tot de zomer van 2010 keeperstrainer was. Na zijn vertrek uit Barcelona werd hij aangesteld als trainer van CD Numancia. Na één seizoen keerde hij echter alweer terug naar Barcelona, wederom als keeperstrainer. In de periode 2014-2018 was hij de vaste rechterhand van Luis Enrique. Met Enrique als hoofdtrainer en Unzué als assistent veroverden de Catalanen onder meer de treble in het seizoen 2014/2015.

Unzué kreeg de diagnose vorig jaar zomer voor het eerst te horen. ALS is een ernstige ziekte van de motorische zenuwcellen in hersenen en ruggenmerg. Met het bekendmaken van het nieuws hoopt hij dat ALS meer bekendheid krijgt in Spanje. ‘Ik voel me op dit moment goed en voel me bevoorrecht door wat het leven mij heeft gegeven. Ik heb nagedacht over de dingen die ik kan doen met betrekking tot ALS of andere ziektes. Die lijken onzichtbaar, maar zijn er zeker. Iedereen kan zo’n ziekte oplopen’, vertelde hij.

Unzué heeft een team gevormd bestaande uit ALS-patiënten. Hij kon het niet laten om een vergelijking te maken met zijn sport. ‘We zijn met zo’n 4.000 in dit land. De transfermarkt is erg druk. Elke dag voegen we drie nieuwe spelers toe aan het team, maar verliezen we ook een aantal.’

Hij trad in de zomer van 2017 nog in dienst als trainer van Celta. Ook die periode bleef beperkt tot één jaar. Op de persconferentie maakte hij ook bekend dat hij geen nieuwe club meer zal trainen en zich volledig zal inzetten voor de strijd tegen ALS.

FC Barcelona zonder Frenkie de Jong tegen Sevilla

Voetbalwereld steekt ernstig zieke Unzué hart onder de riem