in

WINWIN

Vertrek van Coutinho niet aan de orde: ‘Hij komt voor in Koeman zijn plannen’

Coutinho-FCBarcelona

FC Barcelona is momenteel een flinke metamorfose aan het ondergaan. De club nam afscheid van Ivan Rakitic en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Luis Suárez en Arturo Vidal de club verlaten. Terwijl veel spelers moeten wijken, is er wel plek voor Philippe Coutinho. De Braziliaan keerde vorige week terug van zijn periode bij Bayern München en kan in Barcelona rekenen op het vertrouwen van Ronald Koeman.

Met een glimlach van oor tot oor meldde Coutinho zich vorige week op het trainingsveld. Het is inmiddels alweer een poos geleden dat de Braziliaan met een tevreden gevoel door Barcelona liep. Hij kwam in januari 2018 voor een recordbedrag van 145 miljoen euro over van Liverpool, maar slaagde er niet in om zijn stempel te drukken. ‘Een miskoop’, noemden de media en supporters hem. Hoewel de Catalanen hem liever definitief van de hand deden, vertrok hij in de zomer van 2019 op huurbasis naar Bayern München.

In Beieren kende hij een sterke start. Het duurde echter niet lang voordat hij ook in Duitsland genoegen moest nemen met een reserverol. In plaats van de handdoek in de ring te gooien, bleef hij keihard werken. Dat resulteerde uiteindelijk in 38 officiële wedstrijden, waarin hij elf keer tot scoren kwam en negen assists leverde. Twee van die elf doelpunten maakte hij in de historische Champions League-kwartfinale tegen Barcelona. Met de Duitse landstitel, beker en cup met de grote oren op zak nam hij afscheid van zijn Beierse ploegmaten. Bayern München had de optie om hem voor 120 miljoen euro definitief over te nemen van Barça, maar vond dat veel te gortig voor een speler die niet tot de basiself behoort.

Gemotiveerd

Zijn sterke invalbeurt tegen Barcelona zal niet de enige reden zijn waarom Ronald Koeman het wel ziet zitten in Coutinho. Na de kwartfinale tussen Barcelona en Bayern München was de Nederlander er als de kippen bij om met hem in gesprek te gaan. Volgens zaakwaarnemer Kia Joorabchian belde Koeman hem niet lang na de wedstrijd. ‘Hij vertelde dat Philippe in zijn plannen voorkomt en dat hij graag wilde dat hij terugkeerde bij Barcelona. Eigenlijk hoefde hij zich pas op 7 september te melden, maar Philippe was er aan het begin van de maand al omdat hij zijn conditie op peil wilde houden’, vertelde Joorabchian in gesprek met TalkSport.

Een gemotiveerde Coutinho kan Koeman natuurlijk goed gebruiken. De Braziliaan is niet de enige miljoenenaankoop die zich dolgraag wil bewijzen aan het Catalaanse en Spaanse publiek. Ook Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé wachten een ‘alles-of-niets-jaar’. Griezmann kon allesbehalve overtuigen in zijn eerste seizoen, terwijl Dembélé door blessures zijn belofte nog niet heeft kunnen waarmaken. De Franse aanvallers leken al te zijn afgeschreven, maar daar blijkt in Koeman zijn eerste weken niets van waar te zijn, aldus Joorabchian. ‘Alles wijst erop dat de club drastisch is veranderd, gezien de filosofie en de manier waarop de club verder wil na afgelopen seizoen. Spelers als Coutinho, Dembélé en Griezmann blijven allemaal onderdeel van de selectie.’

Ook Griezmann wacht een belangrijk seizoen. De Fransman kwam voor veel geld over van Atlético Madrid, maar kwam niet uit de verf.

Written by Thijs Meijaard

Thijs is de dichter van BarcaSource.nl. Interviews, analyses of uitgebreide verslagen, Thijs draait zijn hand er niet voor om.

‘Naam Bellerín duikt opnieuw op in Barcelona; eerste contacten tussen clubs inmiddels gelegd’

‘Barcelona en Memphis akkoord; gesprekken met Lyon nog bezig’