in

Vandaag tien jaar geleden: Messi verovert Olympisch goud

Het is alweer ruim een maand geleden dat Frankrijk met 4-2 te sterk was voor Kroatië in de finale van het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Samuel Umtiti (Frankrijk) en Ivan Rakitic (Kroatië) waren de twee spelers die FC Barcelona vertegenwoordigden tijdens het spektakelstuk. Een van de spelers die die finale graag had gespeeld, en van wie het stiekem ook wel werd verwacht, was Lionel Messi. Het toernooi verliep voor zowel Argentinië als Messi echter niet als verwacht. In tegenstelling tot tien jaar geleden..

Vandaag is het namelijk precies tien jaar geleden dat het elftal van Argentinië furore maakte op de Olympische Spelen in Peking. Messi, de huidige aanvoerder van de Catalaanse topclub, was de grote ster en uitblinker aan Argentijnse zijde. De Argentijnse ster was tijdens het toernooi tweemaal trefzeker voor zijn land. Zijn eerste doelpunt maakte hij in de groepsfase tegen Ivoorkust. Zijn tweede treffer volgde in de halve finale, waarin Argentinië met 2-1 te sterk was voor Nederland. In de finale was Argentinië met 1-0 te sterk voor Nigeria. Di Maria bezorgde zijn land de gouden plak.

https://twitter.com/FCBarcelona/status/1032628664595304450

De gouden plak op de Olympische Spelen van 2008 is de enige prijs die Messi heeft gewonnen in het shirt van Argentinië. In de jaren die volgden, greep hij meerdere keren net naast het goud. Op het WK van 2014 verloor Argentinië met 1-0 van Duitsland, door een laat Duits doelpunt. Zowel in 2015 als 2016 verloor Messi de finale van de Cop América. In beide finales was Chili na strafschoppen te sterk.

Het afgelopen WK werd wederom niet het toernooi van Lionel Messi.

Rafinha

Van het huidige Barça is Rafinha de laatste speler die de gouden plak veroverde op de Olympische Spelen. Twee jaar na het voor Brazilië desastreus verlopen WK in eigen land, veroverden de Brazilianen wel goud op de OS in Rio de Janeiro. Brazilië was na strafschoppen te sterk voor Duitsland, het land dat tijdens het WK van 2014 het Braziliaanse elftal nog vermorzelde: 1-7. Rafinha benutte een strafschop in de strafschoppenreeks. Voormalig Barça-ster Neymar schoot de beslissende strafschop tegen de touwen.

Cillessen loopt ribblessure op, Samper raakt opnieuw geblesseerd

Barça na ruim vier jaar weer op bezoek bij Valladolid