in ,

Messi zijn mooiste Clásico’s in Madrid: van een fenomenale solo tot een hattrick

Komend weekend staat de 26e speelronde in Spanje volledig in het teken van El Clásico. FC Barcelona reist verrassend genoeg als koploper af naar Madrid. De ogen zullen wederom gericht zijn op Lionel Messi. De vraag is of Real Madrid dit keer wel een plan heeft om de Argentijn te stoppen. BarçaSource duikt in het archief en zet Messi zijn mooiste Clásico’s in Madrid op een rijtje.

Het Barcelona van Pep Guardiola in het seizoen 2010/2011 wordt alom beschouwd als beste elftal aller tijden. Niet voor niets benoemde Sir Alex Ferguson, toenmalig trainer van Manchester United, Guardiola zijn Barcelona het beste elftal waar zijn United ooit tegen speelde. Het veroveren van de treble was bijzonder, maar de manier waarop misschien nog mooier. De Catalanen speelden oogstrelend voetbal met een elftal dat grotendeels bestond uit spelers uit de eigen opleiding.

Real Madrid-FC Barcelona 0-2, 27 april 2011

Op weg naar de finale moest Barcelona in de halve finale afrekenen met Real Madrid. De rivaliteit tussen beide ploegen stond op dat moment op het scherpst van de snede. Het was Lionel Messi tegen Cristiano Ronaldo, ’s werelds beste voetballers. Het was Guardiola tegen José Mourinho, twee grotere tegenpolen waren er op dat moment niet in het voetbal. De engelen van Barcelona tegenover de slagers van Madrid, want zo kon het elftal van Mourinho best omschreven worden. Het was niet vies van gemene overtredingen of opstootjes op en naast het veld. De Madrilenen zochten vaak de grens op, overschreden die zo nu en dan, maar het elftal van Guardiola was niet klein te krijgen. Sterker nog, het tikte zijn rivaal meestal helemaal dol.

Zo ook op 27 april 2011, in de heenwedstrijd van de halve finale van de Champions League. Beide ploegen legden veel strijd in de wedstrijd. Aan dat geweld wist Messi te ontsnappen. Met schijnbewegingen, dribbels en korte combinaties bleef hij uit de duels. Met een doordachte steekbal bood hij Xavi de kans om te scoren, maar hij vond Iker Casillas op zijn weg.

Na een uur ontvlamde de wedstrijd. Pepe werd met rood van het veld gestuurd na een gemene charge op Dani Alves. Barcelona begon eindelijk te voetballen, aan de hand van niemand anders dan Messi. De Argentijn opende in de 75e minuut de score. Na een afgemeten voorzet van Ibrahim Afellay tikte Messi de belangrijke 0-1 binnen. Hij kreeg het op zijn heupen en dat resulteerde niet lang na de openingstreffer in de 0-2. Een werkelijk waar fenomenale solo ging daaraan vooraf. Een, twee, drie, vier tegenstanders schudde hij af, alvorens hij de bal langs Casillas prikte. Het doelpunt ging de boeken in als een van de mooiste doelpunten in de geschiedenis van het miljardenbal.

Real Madrid-FC Barcelona 3-4, 23 maart 2014

Op 23 maart 2014 reisde FC Barcelona af naar Madrid voor een Clásico die ten koste van alles gewonnen moest worden. Barcelona bevond zich op dat moment in een hevige titelstrijd met Atlético Madrid en Real Madrid. Iedereen die Barcelona lief had, richtte zijn ogen op Messi. De Argentijn was geboren voor dit soort wedstrijden en moest zijn ploeg aan de belangrijke driepunter helpen. Barcelona schoot uit de startblokken. Een aanval over veel schijven belande via Messi bij Iniesta, die met een verwoestend schot de 0-1 tegen de touwen joeg. De sterke start van Barcelona werd echter teniet gedaan door twee doelpunten van Karim Benzema. De Catalanen leken af te stevenen op een achterstand bij rust.

Vlak voor rust bracht Messi zijn ploeg echter weer op gelijke hoogte. In de tweede helft gingen beide ploegen verder waar ze gebleven waren. Tien minuten na rust schoot Cristiano Ronaldo vanaf elf meter Real Madrid weer op voorsprong. De wedstrijd ontvlamde echter pas echt toen Sergio Ramos het veld moest verlaten met een rode kaart. De verdediger bracht Neymar ten val in het strafschopgebied, na een prachtige steekpass van Messi. De strafschop die daarop volgde, schoot Messi onberispelijk tegen de touwen: 3-3.

Een gelijkspel was niet voldoende voor Barcelona. Het elftal van Gerardo ‘Tata’ Martino ging op zoek naar de voorsprong. Die kwam er ook. Xabi Alonso haalde Iniesta neer in het strafschopgebied en de scheidsrechter wees voor de tweede keer naar de stip. Messi legde aan voor zijn tweede strafschop en schoot de bal keihard in de bovenhoek: 3-4! Real Madrid kwam niet meer langszij.

Real Madrid-FC Barcelona 2-3 (23 april 2017)

Deze wedstrijd toonde opvallend veel overeenkomsten met de 3-4 gewonnen Clásico. Ook in 2017 moesten de Catalanen in de achtervolging. Om de landstitel niet nog verder uit het zicht te raken, moest er gewonnen worden van Real Madrid. Dat moest gebeuren zonder Neymar. De Braziliaan was geschorst voor de Clásico van 23 april. Nog niet eerder dat seizoen lag er zoveel druk op Messi zijn schouders. Zinedine Zidane dacht een plan te hebben om de Argentijn te stoppen. Hij wees Casemiro aan als mandekker van Messi. De wedstrijd groeide uit tot een ware nachtmerrie voor de Braziliaanse middenvelder. Messi had er zin in en dat resulteerde nog binnen het kwartier in een gele kaart voor Casemiro. De Argentijn draaide zijn directe tegenstander helemaal dol in de middencirkel en kon alleen nog gestopt worden door een overtreding.

Zelfs met een bloederige lip was hij onnavolgbaar. Het resulteerde echter niet in de Catalaanse openingstreffer. Die viel aan de andere kant. Nota bene Casemiro bracht Real Madrid op voorsprong. Gelukkig voor Barcelona viel de gelijkmaker nog voor rust. Na een vloeiende aanval belande de bal bij Messi, die met twee korte balcontacten Luka Modric en Daniel Carvajal te snel af was, alvorens hij de bal achter Keylor Navas schoot: 1-1.

Barcelona speelde een goede eerste helft en zette dat voort in de tweede. Messi dribbelde vrolijk verder. Casemiro, die vlak voor rust ontsnapte aan een tweede gele kaart na een overtreding op de Argentijn, wist zich totaal geen raad. Het spel van Barcelona resulteerde in de 1-2 van Ivan Rakitic, die de bal vanaf randje zestien geweldig tegen de touwen joeg. Luttele minuten na dat doelpunt moest Sergio Ramos het veld verlaten met een rode kaart na een schandalige overtreding op Messi. Volstrekt tegen de verhouding in kwam Real Madrid terug tot 2-2. De Clásico leek af te stevenen op een gelijkspel, maar daar dachten Messi en co anders over. Een geweldige aanval werd in de slotseconden afgerond door niemand anders dan Messi. De manier van juichen was veelzeggend voor zijn wedstrijd. Hij sprintte de hoek in, trok zijn shirt uit en toonde de achterkant aan het thuispubliek. Niet alleen de koning van Rosario en Barcelona, maar ook van Madrid.

Denk jij alles te weten over de historie van Barcelona op bezoek bij Real Madrid? Doe dan hier de quiz!

 

 

  • Wie komt zondag als winnaar uit de strijd?

    • Real Madrid
    • FC Barcelona
    • Geen van beide, de wedstrijd eindigt in een gelijkspel
Mentor

Written by Thijs Meijaard

Thijs is de dichter van BarcaSource.nl. Interviews, analyses of uitgebreide verslagen, Thijs draait zijn hand er niet voor om.

Years Of MembershipCommunity ModeratorVerified UserContent AuthorStory MakerQuiz MakerPoll MakerUp/Down Voter

Geef een reactie

El Clásico

Vandaag een jaar geleden: Suárez steelt de show in Santiago Bernabéu

Real Madrid wacht al ruim vijf jaar op thuisoverwinning tegen Barcelona in de Liga