BarçaSource
Meer dan alleen nieuws over FC Barcelona

Lieke Martens, een sprookje zonder einde

Lieke Martens. De ster van het vrouwenvoetbal. Ze bevindt zich op waarschijnlijk de grootste roze wolk die het Nederlandse vrouwenvoetbal ooit heeft gekend. Dit jaar verdiende ze een spectaculaire transfer naar het grote FC Barcelona. Tijdens het EK van afgelopen zomer speelde ze de sterren van de hemel en leidde de Nederlandse dames hoogstpersoonlijk naar de titel. Ze werd verkozen tot beste speelster van het toernooi en mocht een paar maanden later de prijs voor beste Europese speelster van het jaar ophalen. Hierbij bleef het niet. Een tijdje terug werd ze namelijk uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Mundo Deportivo nodigde haar daarom uit voor een interview.

23 oktober 2017 is een dag voor de geschiedenisboeken. Lieke Martens werd namelijk verkozen tot beste voetbalster van 2017. Eerder werd ze dus al verkozen tot beste speelster van Europa. Hoe is dat? Om de beste speelster van de wereld te zijn? “Het betekent heel veel voor me. Op mijn vijftiende vertrok ik uit huis met als doel de top te bereiken. Ik verliet mijn ouders, mijn twee broers en mijn zusje. Dat was moeilijk, maar ik wilde er alles aan doen om van mijn dromen werkelijkheid te maken. Dit jaar word ik daarvoor beloond. De Europese titel, speelster van het toernooi, beste speelster van Europa en nu ook de allerbeste. Ik ben heel erg blij en geniet met volle teugen van ieder moment.’’

De linksbuiten van de Barça vrouwen was zelf niet aanwezig bij het Gala. Er stond namelijk een oefeninterland op het programma tegen Noorwegen. Zodoende kon Lieke, maar ook haar coach Sarina Wiegman (ze won de prijs voor beste trainster van het jaar), haar prijs niet in ontvangst nemen. Daar hoeft ze zich echter niet al te veel zorgen om te maken. Ze verwacht de prijs volgende week in ontvangst te kunnen nemen. “Als ik de prijs in handen heb, zal ik het vieren met mijn teamgenoten.’’

Ook dit seizoen hoopt ze de nodige prijzen binnen te slepen met Barça. Het afgelopen weekend kwamen de Barça Femeni niet verder dan een gelijkspel tegen concurrent Atlético, waarmee ze nu de koppositie delen. Desondanks verwacht Lieke een mooi seizoen: “Het is duidelijk dat we alles moeten winnen vanaf nu. Mijn teamgenoten en ik heb uitgesproken voor alle prijzen te gaan dit seizoen. Ik tekende voor deze club om prijzen te winnen. We hebben een heel goed team en daarom verwacht ik veel te bereiken hier.’’

Waarom Barcelona?

Lieke Martens speelde het afgelopen seizoen nog aan de andere kant van het Europese continent. Bij het Zweedse FC Rosengård viel ze zo dusdanig op door de Catalaanse scouts, dat de Spaanse grootmacht haar perse wilde overnemen. Vlak voor het Europees Kampioenschap vond de transfer plaats. Waarom koos ze eigenlijk voor FC Barcelona, en bijvoorbeeld niet voor PSG of Bayern München? “Ik speelde in de Champions League met Rosengård tegen Barça. Ik was onder de indruk van hoe ze speelden. Ze spelen heel goed voetbal. Technisch is het echt van een heel hoog niveau. Daarnaast ben ik een liefhebber van combinatievoetbal, wat vergelijkbaar is met Nederland’’, aldus Martens.

“Ik heb de club altijd al nauwlettend op de voet gevolgd, vooral vanwege de manier van voetballen en de connectie met Johan Cruijff. Barça zien voetballen op de televisie en op het veld; het is altijd genieten. Ik koos voor Barça omdat ze hier het mooiste voetbal ter wereld spelen.’’ Daarnaast vindt ze Barcelona een geweldige stad. De stad straalt vrolijkheid uit, maar dat is de laatste weken niet altijd zo. Het Catalaanse bestuur heeft gekozen voor onafhankelijkheid en de donkere wolken pakken zich samen boven de stad. Martens volgt het nieuws met veel interesse: “Ik volg het nieuws uiteraard, vooral via de Nederlandse televisie. Ik zit met veel vragen en die kan ik kwijt bij de teammanager, maar ook bij mijn teamgenoten. Het is een heel gevoelig onderwerp. Als ze onafhankelijkheid willen, nou oké. Als ze het niet willen, is het ook goed. Ik voel me hier op mijn gemak en houd van de Catalanen.’’

The best.

Voorbeeldprof

Het vrouwenvoetbal begint steeds populairder te worden. Steeds meer jonge meisjes trekken voetbalschoenen aan en schrijven zich in bij de plaatselijke voetbalvereniging. Ook Lieke begon op jonge leeftijd met voetballen. Nu is ze 24-jaar en ligt de complete vrouwenvoetbalwereld aan haar voeten. Ze hoopt maar al te graag een voorbeeld te zijn voor jonge voetbalsters. “Ik vind het leuk om een ‘held’ te zijn voor de kleintjes. Toen ik nog een klein meisje was, had ik altijd mannen als idolen. Doordat vrouwenvoetbal steeds populairder wordt, kunnen meisjes ook de voetbaldames als idolen zien. Het is een eer om een voorbeeld voor hen te zijn.’’

Lees het complete interview op de site van Mundo Deportivo.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.