BarçaSource
Meer dan alleen nieuws over FC Barcelona

Europese kwalificaties: welke Barça-spelers plaatsen zich voor het WK?

Terwijl het clubvoetbal alweer een paar maanden in volle gang is, moeten de landen over de hele wereld zich zien te plaatsen voor het Wereldkampioenschap van volgend jaar in Rusland. Veel landen hebben zich al geplaatst, maar er liggen nog veel tickets voor het oprapen. De tickets met een rechtstreekse toegang tot de groepsfase van het WK worden vandaag verdeeld. De Barça-spelers die voor Spanje uitkomen hebben zich al lang en breed geplaatst, maar hoe zit het met de andere spelers van de Catalaanse grootmacht? Lees hier in welke fase zij zich bevinden.

Duitsland en Spanje behoren ieder eindtoernooi tot de topfavorieten en dat zullen zij volgend jaar ook zijn. Marc-André Ter Stegen gaat volgend jaar met het Duitse Elftal naar Rusland met als doel de vijfde wereldtitel binnen te slepen. De Duitsers hadden zich enkele wedstrijden geleden al geplaatst voor het toernooi en wonnen afgelopen zondag hun laatste kwalificatiewedstrijd met 5-1 van Azerbeidzjan. Ter Stegen kwam niet in actie. Die Mannschaft kende een vlekkeloze kwalificatiecampagne. De grootmacht won alle kwalificatiewedstrijden, met een doelsaldo van veertig doelpunten voor en slechts vier tegen (!).

Ook Spanje speelde de laatste twee wedstrijden met in het achterhoofd dat een ticket voor het WK al veilig was gesteld. De wereldkampioen van 2010 won afgelopen vrijdag met 3-0 van Albanië en sloot de kwalificatie gisteravond in stijl af door ook in Israël de drie punten te pakken. Het werd 0-1. Iniesta, die afgelopen weekend een contract voor het leven tekende bij Barça, kwam beide wedstrijden niet in actie. De aanvoerder van de Catalanen hield een blessure over aan de laatste competitiewedstrijd tegen Las Palmas. Busquets was gisteravond de enige speler die namens Barça in actie kwam voor La Roja. Hij beleefde een mooie mijlplaal in Israël. Busi speelde namelijk zijn 100e interland voor Spanje. Alba bleef de gehele wedstrijd op de bank; Piqué kreeg rust en werd buiten de wedstrijdselectie gelaten.

Arda Turan zal een rustige voetbalzomer beleven volgend jaar. Voor zijn land Turkije stond er gisteren nog wel een wedstrijd op het programma, maar die ging nergens meer over. De Turken waren na het pakslaag tegen IJsland van afgelopen zaterdag (0-3) namelijk al uitgespeeld. Turan kwam gisteravond niet in actie tegen Finland (2-2). In dezelfde poule wist Rakitic wel een goede slag te slaan met zijn land. De Kroaat moest winnen van Oekraïne om nog uitzicht te hebben op plaatsing voor het WK. De Kroaten wonnen met 0-2, waardoor zij zich mogen opmaken voor de play-offs. Rakitic kwam de volle 90 minuten in actie.

Laatste beslissingen

Vanavond zullen de laatste beslissingen vallen in de Europese kwalificatiepoules. Frankrijk staat op het punt zich te plaatsen voor het WK. De Fransen, met Umtiti en Digne in de gelederen, wonnen afgelopen zaterdag met 0-1 van Bulgarije, wat betekent dat zij vanavond bij een overwinning op Wit-Rusland directe kwalificatie afdwingen. Dat is ook goed nieuws voor Ousmane Dembélé. De vleugelspeler, die op dit moment herstelt van een nare blessure, hoopt er volgend jaar maar al te graag bij te zijn.

In de poule van de Fransen staat Jasper Cillessen voor een schier onmogelijke opgave met het net Nederlands Elftal. Na de wanvertoning tegen Wit-Rusland afgelopen zaterdag en de monsteroverwinning van Zweden op Luxemburg, moet Oranje vanavond met maar liefst zeven doelpunten verschil winnen van de Zweden. Mocht dat gebeuren, wat natuurlijk niet voor de hand ligt, plaats Oranje zich zeer waarschijnlijk voor de play-offs. Er dreigt echter opnieuw een toernooi zonder het Nederlands Elftal.

Onze buren, België, hebben zich al lang en breed geplaatst voor het WK. De Belgen, met Thomas Vermaelen in de gelederen, spelen vanavond hun laatste kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus. Voor Portugal wordt het daarentegen nog wel spannend of zij zich rechtstreeks plaatsen voor het toernooi. De winnaar van het EK 2016, met Nelson Semedo en André Gomes in de gelederen, moeten vanavond winnen van Zwitserland om de eerste plek te bemachtigen. Zo niet, staan voor hen de play-offs op het programma.

FC Barcelona Voetbal Kleding Officiële FC Barcelona kleding vind je op Voetbalshop.nl!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.