in

Dest is speler van Barcelona: ‘Koeman en ik hebben er vertrouwen in’

Sergiño Dest is speler van FC Barcelona. De Catalanen maakten donderdagmiddag nieuws van zijn komst.

Door het vertrek van Nelson Semedo naar Wolves kwam er een plekje vrij in de kleedkamer en op het veld. Hoewel Ajax en FC Barcelona vorige week al een akkoord bereikten, kondigden beide clubs dondermiddag pas de transfer van Sergiño Dest aan. De Amerikaan wordt in Barcelona de opvolger van Semedo. Hij komt voor ruim 21 miljoen euro over uit Amsterdam en tekent een contract tot juli 2025.

Lang leek Dest niet naar FC Barcelona, maar naar Bayern München te verkassen. Hij bracht in een eerder stadium zelfs al een bezoek aan de Duitse grootmacht. Een vertrek naar Zuid-Duitsland leek een kwestie van tijd, maar de Catalanen gooiden voor Bayern roet in het eten. Na het vertrek van Semedo meldde de ploeg van Ronald Koeman zich direct in Amsterdam.

De aanwezigheid van Koeman was voor Dest een belangrijke reden om voor Barcelona te kiezen. ‘En de rechtsback is nog niet zo lang geleden vertrokken’, vertelt de Amerikaan in zijn laatste gesprek met de kanalen van Ajax. De jongeling maakte nogal wat mee in de afgelopen weken. ‘Veel commotie, ja. Ik zag dat er een foto van mijn Instagram op internet rondging, waarbij werd gezegd dat ik in Duitsland was. Dat klopte niet. Ik bleef er vrij rustig onder. Ik kreeg vaak de vraag naar welke club ik zou vertrekken, maar uiteindelijk is het rondgekomen en ben ik blij dat ik deze kans heb kunnen krijgen.’

Afscheid

Dest beleefde in het afgelopen seizoen zijn grote doorbraak bij Ajax. Hij arriveerde in 2012 in de jeugdopleiding van de Amsterdammers en doorliep daar een groot deel van, alvorens op 27 juli 2019 zijn officiële debuut te maken in de hoofmacht. ‘Ik vind het erg moeilijk om afscheid te nemen, omdat ik hier eigenlijk de helft van mijn leven heb doorgebracht. Ik zit hier sinds mijn elfde, ben nu negentien en heb hier heel veel mooie herinneringen gemaakt.’

Tot een samenwerking met Koeman had het al veel eerder kunnen komen. Toen Koeman bondscoach was van Nederland wilde hij Dest maar al te graag tot zijn beschikking hebben. De verdediger koos echter voor het nationale elftal van de Verenigde Staten. Dat was een keuze puur gebaseerd op zijn gevoel, vertelde hij vorig jaar. Nu is Koeman er alsnog in geslaagd om Dest te overtuigen. ‘Hij heeft in principe goede plannen met mij. Hij weet dat ik op zowel de rechts- als linksbackpositie uit de voeten kan. Hij heeft er vertrouwen in en ik ook, dat is denk ik het belangrijkste.’

Frenkie

Dat FC Barcelona graag shopt in Amsterdam, bewees de club vorig jaar nog. De Catalanen kaapten Frenkie de Jong weg voor de neus van Paris Saint-Germain en Manchester City. Bij Ajax kwamen De Jong en Dest elkaar wel eens tegen, maar ze stonden nog niet samen op het veld. ‘Ik ken hem eigenlijk niet zo heel goed’, vertelt de rechtsachter. ‘Ik heb zijn contactgegevens niet, dus ik heb geen contact met hem opgenomen. Als ik daar (red: Barcelona) ben, dan zie ik hem en worden we waarschijnlijk wel vrienden.’

Gelukkig voor Barcelona én Dest besloot Lionel Messi onlangs om zijn loopbaan in Catalonië een vervolg te geven. Wie speelt er nou niet graag met ‘s werelds beste voetballer? ‘Het is heel fijn om met de beste speler ter wereld te spelen. Ik heb mezelf wel een paar keer afgevraagd hoe het zou zijn om met hem te spelen, maar zijn aanwezigheid speelde geen doorslaggevende rol. Ik heb de voor- en nadelen van zowel spelen bij Barcelona als bij Bayern München op een rijtje gezet en ik kwam tot de conclusie dat er bij Barça, zeker op dit moment, een grotere kans voor mij ligt.’

Benieuwd naar het volledige interview van Dest? Bekijk dan onderstaand filmpje.

What do you think?

Written by Thijs Meijaard

Thijs is de dichter van BarcaSource.nl. Interviews, analyses of uitgebreide verslagen, Thijs draait zijn hand er niet voor om.

Kogel is door de kerk: FC Barcelona heeft Dest binnen

Messi treft Ronaldo in groepsfase Champions League