in ,

Barcelona krijgt lesje efficiëntie in Bernabeu

Semedo El Clasico

FC Barcelona is zondag de koppositie in de Liga kwijtgeraakt. De ploeg van Quique Setién wist in de clasico tegen Real Madrid niet te overtuigen en kreeg een lesje efficiëntie van de thuisploeg. Het werd dankzij treffers van Vinicius Jr. en Mariano 2-0 in Bernabeu.

Quique Setién koos er in Madrid voor om in een 4-4-2-formatie te spelen met Frenkie de Jong als één van diepgaande middenvelders. In een aftastende openingsfase kwam Real Madrid niet verder dan enkele speldenprikken en zocht Barcelona na ruimte achter de de defensie van Real Madrid. Maar beide ploegen gaven elkaar geen centimeter ruimte. Toch wist FC Barcelona in de eerste helft de grootste kansen te creëren. Antoine Griezmann schoot zijn kans voor het doel ruim over. Een doorgebroken Arthur stuitte even later op Courtois en ook Lionel Messi had het vizier niet op scherp.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Beide ploegen probeerde de opbouw vroegtijdig te onderbreken en zakten waar nodig volledig terug naar eigen helft. Veel duels werden op het middenveld uitgevochten, waar Real Madrid meestal als winnaar uit de bus kwam. Het lukte beide ploegen dan ook nauwelijks om de door de defensie te komen.

De wissel van Quique Setién, twintig minuten voor tijd veranderde veel. De coach bracht Martin Braithwaite in de ploeg en hij kreeg bij zijn eerste actie direct de kans op 0-1, maar de spits stuitte op Courtois. Enkele minuten later vergat de spits Vinicius te dekken en de aanvaller kon vrij op het doel afgaan. Pique veranderde zijn inzet van richting, waardoor Ter Stegen kansloos was bij de 1-0.

Barcelona ging in de slotfase op zoek naar de gelijkmaker in Santiago Bernabeu, maar zonder de diepgang van FC Barcelona kwam Real Madrid nauwelijks in gevaar. In de slotfase timede Umtiti helemaal verkeerd bij de ingooi van de thuisploeg, waardoor Mariano vrij op het doel van Ter Stegen af kon lopen om vervolgens de beslissende 2-0 raak te schieten.

Door de nederlaag klimt Real Madrid naar de koppositie in de Liga, maar staat het slechts 1 punt voor op de ploeg van Quique Setién. Zaterdag neemt Barcelona het in eigen huis op tegen het verrassend sterke Real Sociedad.