BarçaSource
Meer dan alleen nieuws over FC Barcelona

Barça-Chapecoense: een emotionele, maar mooie ervaring voor Chape

FC Barcelona trapt het seizoen officieel af met een wedstrijd om de Gamper Cup. De wedstrijd is genoemd naar Joan Gamper, die in het verleden uitkwam in het shirt van de Catalanen en later president was van de club. Vanavond staat de strijd om de Cup op het programma. In een prachtig affiche treft Barça het Braziliaanse Chapecoense.

Op 28 november 2016 was het eerste elftal van de Brazilianen onderweg naar Colombia om een wedstrijd te spelen. Het vliegtuig crashte en van de 77 inzittenden kwamen er 71 om het leven. Van de 22 spelers die meegereisd waren, overleden er 19. De spelers van Chape vinden het een eer dat zij vanavond in Camp Nou mogen spelen. Gisteren stonden enkele spelers de media van Barça te woord en er vielen mooie, emotionele woorden. “Chapecoense is meer dan een club. De club wekt heel veel gevoelens op’’, aldus doelman Artur Moraes. De spelers willen vooral genieten van de wedstrijd. Aanvaller Wellington Silva vindt het spelen tegen één van de grootste clubs van de wereld een geweldige ervaring.

Voor het grootste deel van de spelers is het de eerste keer dat zij een wedstrijd spelen in Europa. Maar dat geldt niet voor For Moraes. Hij verscheen al een keer op het veld van Camp Nou als speler van Benfica. Deze keer zijn de omstandigheden echter heel anders. “De wedstrijd van vanavond is een ode aan de slachtoffers na alles wat er gebeurd is. Elke keer als we het veld betreden, komen de herinneringen aan het tragedie weer naar boven’’, aldus Moraes.

Comeback

Een van de mooiste momenten tijdens de wedstrijd zal de rentree zijn van Alan Ruschel. De verdediger, één van de slechts zes overlevenden van de crash, zal voor de eerste keer sinds het ongeluk speelminuten maken. De speler heeft altijd op steun kunnen rekenen van zijn teamgenoten. “We zijn met hem geweest sinds het begin. We weten hoe hard hij heeft gevochten om weer te kunnen voetballen. Het zal een speciale dag zijn voor iedereen die er bij betrokken is’’, zegt Moraes.

Bekend gezicht

De ster van het Spaanse zaalvoetbal en speler van Barça, Ferrao, komt uit de stad Chapecó. Ook voor de topscorer van de Spaanse zaalvoetbalcompetitie van afgelopen jaar is het een bijzondere wedstrijd. “Mijn vader speelde voor Chapecoense toen ik een kind was en ik ging naar het stadion als het kon’’, aldus Ferrao. “Mijn vrienden in de stad hebben tegen mij gezegd dat Barça de enige club was dat Chape echt heeft geholpen. Dat maakt mij trots.’’

FC Barcelona Voetbal Kleding Officiële FC Barcelona kleding vind je op Voetbalshop.nl!

You might also like